Over ons

foto-lange-amerikaweg1

Aan het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw startte Teun Mendel in een schuurtje achter zijn huis met de productie van snijwerktuigen voor de (toen voornamelijk Duitse) rotanindustrie. Al snel sloot zijn broer Renger Jan Mendel zich bij hem aan.

Al begin 1960 verhuisde het bedrijf van het eenvoudige schuurtje in de achtertuin naar een bedrijfspand in de binnenstad van Apeldoorn. Daar werd ook begonnen met het bouwen van machines voor de verwerking van rotan. Deze verhuizing was mede aanleiding om de firma officieel gestalte te geven en in te schrijven bij de Kamer van Koophandel onder de naam Gebroeders Mendel.
foto-oranjestraat-apeldoorn2
Rond 1965 sloten Duitse rotanfabrieken hun vestigingen in Duitsland. Zij verplaatsten hun productie van rotan- en rotanhalffabricaten naar het verre oosten. Dientengevolge besloot Gebroeders Mendel om haar kernactiviteiten te verleggen van het vervaardigen van machines en snijwerktuigen voor de rotanindustrie, naar het zelf versnijden van rotan in rotan halffabricaten voor de rotanmeubelindustrie en de ambachtelijke sector.

De enorme hoeveelheid kennis, opgedaan bij het vervaardigen van snijwerktuigen en de bouw van machines, maakte Gebr. Mendel tot absolute specialist op het gebied van rotan, wat ze tot op de dag van vandaag zijn gebleven. Gebr. Mendel heeft wereldwijd een solide reputatie opgebouwd door de hoge kwaliteit van hun producten en materialen.

Een exportverbod voor rotan vanuit Indonesië eind jaren ’80 en de groeiende import van (goedkope) rotanmeubelen vanuit het verre oosten hebben hun weerslag gehad op de Europese rotanmeubelindustrie, en heeft het verbruik van rotanmateriaal sterk terug gebracht. Uiteraard had dit ook gevolgen voor de productie bij Gebr. Mendel.

De huidige eigenaren van Gebr. Mendel, Tonny en Hans – beide zonen van Teun Mendel -, hebben middels de import en export van rotan, aanverwante artikelen en diensten hun kernactiviteiten verlegd van productie naar handel en dienstverlening.

De materiaalkennis en knowhow die zij hebben opgedaan, stellen hen in staat om hoge kwaliteit te garanderen en altijd betere service te leveren.